Mitsubishi Electric-lasere hos Maskingruppen


Det er en markant, international fiberlaserskæremaskine, som Maskingruppen A/S fremadrettet repræsenterer, når man nu introducerer Mitsubishi Electric i produktprogrammet.


Det er få steder i verden, hvor en Mitsubishi stadig står foran debut. Sådan har det imidlertid været i Danmark, hvor Ma- skingruppen A/S nu har ind- gået de første aftaler om installationer af de japansk fremstillede fiberlaserskære-centre, som således er på vej til levering i de kommende måneder. Introduktionen af den velkendte japanske virksomhed, der i øvrigt omfatter forhandlingen i hele Skandinavien, kan måske nok overraske.

 

Og så alligevel ikke:
”Fra første løse snak med den europæiske serviceorga- nisation har vi mødt en pro- fessionalisme, og interesse, som understreger, at her er tale om en producent, der burde have en betydelig markedsandel i Danmark, men indtil nu har været for travlt optaget af andre markeder end de skandinaviske,” siger direktør Finn Holmquist, og fortsætter:
”De har søgt den rette part- ner, og sammen er vi nu klar til at tage de næste skridt ind på markedet i Danmark, hvor vi er blevet godt klædt på til introduktionen, og samtidig positivt modtaget hos allerede eksisterende kunder på laserskæremaski- ner,” understreger Finn Holmquist.


Udvikler alt selv
De indgåede aftaler repræsenterer et skifte for brugerne, da Mitubishis maskiner er kendetegnet ved, at producenten udvikler alt til maskinen selv, herunder og- så ”hjertet” i form af fiber-Resornatoren i Mitsubishi Electrics fiberlaserskæremaskiner er naturligvis også designet, konstrueret og produceret i eget regi, og leveres med hele fem års garanti, fremhæver Maskingruppen.


Resornatoren, hvor man tilbyder fem års garanti:
”Mitsubishis højtydende fiberlasere har et modulopbygget design. I et fiberlasermodul "pumper" et antal laserdioder den "aktive fiber" og genererer således en laserstråle. Individuelle fiberlasermoduler grupperes sammen, og den kombinerede laserstråle styres derefter via et fleksibelt fiberoptisk kabel - fodringsfiberen - fra laserkilden til behandlingshovedet i laserskæresystemet,” fortæller Finn Holmquist.


Materiale i forskellige tykkelser er ingen hindring, da man hurtigt kan genoptage skæringen uden at gå på kompromis med skærekvaliteten ved tilpasninger. Zoomhovedet, der er udviklet af Mitsubishi Electric selv, leverer hastighed og fleksibilitet:
”Og det ikke bare i konkurrence med eksisterende løsninger fra andre producenter, men til brugen i mange år fremover. Optikken er hermetisk forseglet for at beskytte dem mod forurening,” understreger Finn Holmquist videre, som et eksempel på den innovation, som producenten også repræsenterer.


I forhold til tidligere modeller, som Maskingruppen har repræsenteret, vil man med Mitsubishi, på grund af den højere konverteringsef- fektivitet af fiberlaserne, gøre det muligt på en gang at være mere effektiv, og samtidig "skære" af el-regningen. Energieffektiviteten opnår værdier mellem 40 og 50 procent, anfører Finn Holmquist.


Højlager og sortering
Det er ikke alene på selve fi- berlaserskæresiden, at Maskingruppen føler sig godt klædt på med Mitsubishi.
I programmet indgår også Astes4Sorting, der sikrer kontinuitet i produktionen med hensyn til laser, arbejdsbelastning, sortering og opbevaring. ”Hurtige og pålidelige processer hjælper brugeren med at forblive konkurrencedygtig. Ved uovervåget operation tillader Astes4Sorting drift 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen. Resultatet er øget eller
stabiliseret produktion med lavere enhedslønomkostninger. De medarbejdere, der hidtil er ansvarlige for fysisk krævende sortering, kan nu overdrages til værdiskabende aktiviteter,” understreger Finn Holmquist.


Ordrerne behandles ligeledes ”intelligent”, uden at forringe effektiv materialebrug - således ekskluderer ordre- plukningsfejl og tid, der går tabt mellem de forskellige procestrin.


Alt i alt reducerer det de omkostninger, der ville opstå på grund af manuel håndtering, påpeges det videre. ”Vi glæder os til de første installationer er på plads, og naturligvis også til løbende at vise Mitsubishi frem, hvor det er relevant med Highend inden for fiberlaserskæring. I mellemsegmentet er vi også godt rustet med Durmas fiberlasere, som vi også har oplevet fortsat pæn interesse for siden introduktionen på HI ’19-messen i Herning,” fortæller Finn Holmquist.


Han løfter også sløret for, at der kommer yderligere innovationer fra de to fiberlaserskæremaskinproducenter, når det til efteråret går løs med EuroBLECH 2020- messen i Hannover.

 

Af John Nyberg